Σωστράτου 13 και Αμερικής           2610.426574        6958.008151           frontistirio@themeliogroup.gr             
                                         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ       ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ       ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ       ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ       ΚEK - ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. 2       ΚΔΑΠ

Τι προσέχουμε όταν γράφουμε εξετάσεις

  • Διαβάζουμε όλα τα θέματα προσεκτικά. Αρχίζουμε τις απαντήσεις από τα θέματα που γνωρίζουμε πληρέστερα. Αν μας δυσκολεύει αρκετά ένα ζήτημα δεν πρέπει να γίνει ο λόγος να απογοητευτούμε. Το αφήνουμε τελευταίο και δεν σπαταλάμε τον χρόνο μας.

  • Ένα πρόβλημα πριν αρχίσουμε να το λύνουμε το διαβάζουμε δύο και τρεις φορές προσεκτικά (ενδεχομένως να κρύβει παγίδες που με την πρώτη ματιά δεν φαίνονται).

  • Ερώτηση που μας θυμίζει αντίστοιχη του βιβλίου μας τη ξαναδιαβάζουμε προσεκτικά. Μια μικρή διαφοροποίηση μας βγάζει εκτός θέματος.

  • Βεβαιωνόμαστε για το τι απαιτεί κάθε θέμα για απάντηση και στο «πρόχειρο» σημειώνουμε λέξεις «κλειδιά» για τα σημεία στα οποία θα αναφερθούμε. Για να κερδίσουμε χρόνο, δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα θέμα στο πρόχειρο και μετά να το αντιγράψουμε στο καλό, χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις του πρόχειρου. Δεν είναι ανάγκη να βάλουμε εξαρχής την επικεφαλίδα «πρόχειρο», γιατί μπορεί να μην προλάβουμε να μεταφέρουμε από τις τελευταίες σελίδες κάποια ολοκληρωμένη λύση, οπότε κάποιες από τις τελευταίες σελίδες μπορούν να δηλωθούν ως καλό.

  • Στη διάρκεια της απάντησης ξανακοιτάμε το θέμα αρκετές φορές, για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουμε απομακρυνθεί από το ζητούμενο. Ξαναδιαβάζουμε το θέμα όταν έχουμε τελειώσει την απάντηση, μήπως έχουμε κάτι ξεχάσει.

  • Οι απαντήσεις που δίνουμε θα πρέπει να διακρίνονται για την σαφήνεια, ακριβολογία και πληρότητα του νοήματος. Απαντούμε στα θέματα γράφοντας αναλυτικά και καθαρά. Η ορθογραφία και η εμφάνιση του γραπτού παίζουν τον δικό τους ρόλο. Από Ζήτημα σε Ζήτημα αφήνουμε κενό δύο τουλάχιστον σειρών.

  • Προσπαθούμε να απαντήσουμε στα ζητήματα, κάνοντας σωστή κατανομή του χρόνου. Ο χρόνος είναι βασικός αντίπαλος, όμως αν κατανεμηθεί σωστά γίνεται σύμμαχος.

  • Αν δεν προλάβουμε να αναπτύξουμε ένα θέμα, το ολοκληρώνουμε περιληπτικά.

  • Σημειώνουμε όσα θέματα (υποσημειώσεις, επιμέρους ερωτήσεις) έχουμε απαντήσει, για να μην ξεχάσουμε να απαντήσουμε σε κάποιο ή απαντήσουμε δύο φορές στο ίδιο.

  • Οι συμπληρώσεις γίνονται χωρίς αστερίσκο (*), βέλος ( ), κλπ., αλλά με κανονική υπόδειξη. Π.χ. στο τέλος του Ζητήματος 1α γράφουμε: Υπάρχει συμπλήρωση μετά το Ζήτημα 4β και στο τέλος του γραπτού ξαναγράφουμε: Ζήτημα 1α Συμπλήρωση.

  • Στο τελευταίο «20λεπτο», αν έχει μείνει, ελέγχουμε αυτά που έχουμε γράψει διορθώνοντας τυχόν λάθη και συμπληρώνοντας τυχόν παραλείψεις.

  • Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, προσπαθούμε μέχρι το τελευταίο λεπτό.

  • Δεν απογοητευόμαστε
    Κάποια μαθήματα είναι τα δυνατά σας σημεία και κάποια όχι. Αν σε κάποια εξέταση τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε, οφείλεται να συνεχίσετε το ίδιο δυνατά και στα επόμενα μαθήματα. Μη ξεχνάτε πως κάθε χρόνο οι βάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων, οπότε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

  • Μη διαβάζετε μέχρι την τελευταία στιγμή.
    Να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν μπορείτε να μάθετε το τελευταίο 12ωρο πριν την τελική εξέταση. Ξεκουράστε το μυαλό σας πριν το επόμενο πρωινό και μην προσπαθήσετε να μάθετε παραπάνω ύλη ή να λύσετε καινούργιες ασκήσεις. Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για το βράδυ και ένα πρωινό που να σας ευχαριστεί.

ΘΕΜΕΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - © All Rights Reserved 2021

Χρησιμοποιούμε Cookies για τη καλύτερη περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας τη περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση τους. Περισσότερα για την Πολιτική Cookies